To be frank, aku memang tak pandai masak! Dulu² masak maggi pun failed, apatah lagi Telur Masak Kicap! Umur dah 20 tahun, macam mana tu? Alahai omak kawenkan aku *tiba*! Masak tak lepas, dah pikiaq nak kawen kan? Memang tak la.
Tapi tapi kalau bercakap bab² buat kuih ke, kek ke, puding ke bak kat aku. Aku memang minat sangat, kalau membabitkan pastries & bakeries, aku sangatlah suka. Daripada main² dengan lada dan bawang, baik aku main² dengan tepung dan telur.
Past few days, sepupu mama, Long Awa ajak pergi kedai Bagus, Seksyen 13. Kedai Bagus ni jual segala macam bahan untuk buat kek, kuih dan roti, muffin pun ada. Macam² la, kalau nak list kan memang duapulohempatjam tak habis. Musim nak raya, ramai orang serbu kedai ni, dah la lengkap, murah pulak tu.
Bukan Buku Resipi
Gambar yang kat atas sebenarnya jadul kelas untuk buat macam² jenis bakeries & pastries. Oh, ada kelas buat macaroons jugak. Setiap kelas ada chef yang conduct and of course ada payment. Tak mahal pun. Rate harga depends on kelas apa. Normally rate harga dari RM50-RM160++.
Long Awa memang jual kuih raya dan kek, banyak dia borong tapi percaya tak, hanya bayar RM200++. Sangat murah! Since ada sorang chef lelaki yang kacak bagi rasa se'cube' kek coklat berserta resipi, why don't aku cuba buat sendiri kan? Sangat mudah, ada 3 bahan je yang diperlukan dan tak payah guna oven pun, just terus simpan dalam peti ais.
Bahan²nya:
Beryl's Gourmet Milk Compound ChocolateWhipping Cream (Dairy Cream)Cocoa/Chocolate Powder
Kan dah cakap, tiga bahan je. Mudah kan? Tak payah fenin² nak fikir bahan lain. Harga pun tak lebih dari RM30. Actually Chocolate Powder tu boleh buat kek jadi manis sangat, so kalau tak nak manis, boleh ganti dengan Cocoa Powder. Yela, kita kan dah guna Compound Chocolate, nanti tak pasal² kencing manis pulak.
My Very Own Beryl's Gourmet Chocolate
So after balik dari Kedai Bagus, aku terus mulakan operasi. Tak payah guna penimbang sebab kat label dah siap² tunjuk berapa g/kg bahan yang kita beli tu. Aku bagi cara² nak buat dalam keadaan simple ok. Jom! Refer gambar, clockwise.
1) 500g Beryl's Gourmet Milk Compund Chocolate dipotong dadu.
2) Panaskan 250 ml Whipping Cream (satu kotak), tapi jangan sampai terlalu mendidih ok, agak² nak mendidih, tutup terus api dapur ok?
3) Lepas tu, masukkan terus Beryl's Gourmet Milk Compund Chocolate yang dah dipotong tu ke dalam Whipping Cream, gaulkan sehingga sebati *ala² ganache*.
Gambar 4 dengan 5 tu, aku memandai je masukkan dalam acuan which is the worst part! Jangan ikut! Nanti korang tak kan dapat feel bila nak makan! Grrrrrr! So step nombor 4 sampai 6, ikut resipi yang sebetulnya kat bawah ni. Teheeeeeeeeeee
Step 4 sehingga 6, do refer to this recipe.
Jelas tak? Kalau agak tak jelas, tanya ok? Tapi rasanya masih boleh baca, maklumlah, kat rumah aku tak ada scanner. Nak tau apa jadi dengan coklat dalam acuan tu? Sorry, aku tak buang, aku simpan dalam peti ais, tempat freezer tu. Sampai sekarang masih ada, korek² guna sudu, macam makan Nutella!
Pssstttt, rasa dia macam ala² Nutella.
Yummy!!!
Selamat mencuba!
31 comments:
wah
nampak2
thanks kongsi
leh la den try buat nih
Himpunan Kata - Kata Hikmah Hans Hanis
sedap eh..? ok nnt simpankan sampai next sem, akak nak rasa. ade rase nutella x..? :p
babila celaka la babila celaka la!
;p
wah! gud2...
nk try!
kak nana pulak x brp reti masak yg pakai santan...hehehe
waahhh. sdap nye :)
@Hans
all the best la... tapi jangan memandai tuko resipi macam kita... heheheheheh
@Marya Hana
boleh2, nanti yana simpan sampai sem depan, bagi kak yaya rasa... kikikiki
@Amanda
bhahahahahaha...kak manda nak ke?? yana bawak balik puncak ek? kikikikkiki
@Caythrine Amanda
try la! heheheheheheh
@~ NANA ~
give it try, bagi abg fahmy makan... heheheheheh... yana memang failed bab masak kak... =)
@wahida idris
sedap? nak cuba? buat sendiri... hehehehe... tu dah bagi resipi... =)
sama lah kita buat coklat ni laaaaa. lagi haru bila coklat tekene air terussssssss jd keras HAHAH :( masuk dalam tray xda kertas minyak, memang kene korek2 la :(
@Liyana Lunia
yeke??? heheehhhehe... tula, x guna kertas minyak... yana biarkan je dalam peti... =)
awak awak. same macam saye tak suke masak lauk pauk. hahaha. :)
mak kate, nanti kawen, asek kasi makan kuih je memang gemuk lah laki. ehe. :)
nway, thx sudi bace entry tadi :)
@cik ifah
tula, kureng suka masak lauk pauk... hahahahaha... kita pun terfikir, kalau kawen, bagi makan puding jela jawabnya... hahahahah
ur welcome
sedapnya .. nyum3 ..
penulis datang follow n komen blog kamu
;D
@iPai
haruslah sedap, kita yang buat... heheheheheh
@Asrul "iLham" Sany
oryteee... my pleasure! =)
pssstttt... hbis pektikal ni, nk blaja msk la... hihi
wow! best ni. thanx sebab kongsi pasal ni! :D
wahhh macam sedap je ! kirim lah kat sini sikit HEHE :P
yana, kedai bagus tuh tak murah sgt la. kat uma akak ni ade 1 kedai jual bahan2 bakeri, lg murah. akak kan tlg mmber buat cupcake. kitowang kalo da tade choice sgt, baru pegi bagus tuh. sbb bagus tuh mahal jugak la kalo nak diikutkan.
@Dea
belajar la, since ada masa terluang kan... yana pun sama, habis belajar nak try segala macam masakan... cehhh
@Aida Azryn
best best!... heheheheeh... my pleasure... =)
@Farahanis Waheda
aiyak, dah habis, kena buat lagi nanti kita kirim... heheheheh
@Cik Areen
yeke??? sebab auntie yana tu dari JB, dia sanggup turun shah alam nak beli barang2 kuih... hehehehehe
kat mana kedainya?
kena cuba nih XD
Akak, tak kesah kan nak guna chocolate yg mana?
Akak, tak kisah kan kalo guna chocolate yg mana pun?
Post a Comment