Thursday, November 25, 2010

FIRST ATTEMPT ; FAILED

My first attempt's to cook! Done!

Sebenarnya tak plan pun nak masak. Maklumlah, tak pandai. Serius, so boleh dikatakan ni first attempt la. Tak masak yang berat2 pun, aku cuba masak lauk telur masak kicap! Entah sedap entah idak. 


Bahan2 yang dah siap dikisar,
 bawang merah & bawang putih. Beria nak masak kan. Hampeh!!! Apa2 pun tak get ready.


Aku pelik! Kenapa macam hangit je???
Rasanya dah masukkan minyak secukupnya.


Bila dah jadi cani, aku cuak!!! Last2 padam gas,
aku duduk kat dapur diam2.
Tengah fikir dan seterusnya buang dalam plastik sampah!!!


Bila aku prepare macam ni, mama masuk dapur.
"Eh, tak masak lagi???" Aku balas, "Tak la, belum lagi."
Ma, mintak ampun, tipu! Takut kena marah!


Aku sumbat bahan2 ni dalam pan.
Brand kegemaran ni. LOL


Mari mula memasak dengan cara yang betul!
Minyak ; Done!


Ni hasilnya bila dah masukkan bahan2.
Nampak much better kan???
 Masukkan bawang merah, bawang putih dan
 air putih, sos tomato plus kicap!


Jangan lupa garam!

Finally,,, tadaaaaaaaaaa!


Siap! Tak sabar nak tunggu reaksi famili.
Nak tahu apa rasanya. Aku nak makan?
Entahlah, tak rasa nak makan masakan sendiri.

Lagipun aku dah masak sesuatu!


Maggi perisa ayam. Aku jadi pelik.
Asal rasa maggi ni lain macam?


Ha, nilah puncanya! Aku dah cakap, aku tak hebat nak masak maggi! Dari dulu! Failed!

Okay, saat yang ditunggu2 bila akak aku makan. Aku tak cakap aku masak. Dia tanya, siapa masak, aku cakap mama. Aku dah berdebar nak tunggu reaksi dia. Aku ingatkan dia nak bagi compliment, sekali dia cakap masin da!!! Belum lagi ayah aku yang makan, mahu darah tinggi melambung2. 

Hmmm,,, tak apa lah, first time kot masak. Akan diperbaiki lagi. Chenta dah request kat aku suruh masak, mami dia pulak dah suruh aku masuk kelas memasak bersama mami Zaharah *mami Chenta*. Selamat tak reject!!! Liyana!!! Aja2 Fighting!! Fighting! *mood Full House*

46 comments:

little cart00n said...

nxt sem, bawak periuk belanga, kita masak sma2 kat puncak! confirm yana boleh masak nnt!

btw, aja2 fighting! *terpengaruh dgn yana!* :)

princeduyong said...

takpe...cuba lagi...lama2 ok la tu..

Marya Hana . said...

haha. betol tu yana. belaja masak ngan ellie tu.
kak yaya pon bab2 masak failed. erk..
syhhhhh~

liyana aziz said...

@little cart00n
muahahahhaha.. bantu yana jadi pandai masak okay??? ehheehhehe

liyana aziz said...

@princeduyong
tula.. kena banyak praktis ni.. =)

liyana aziz said...

@Marya Hana .
tula kak.. elie pandai masak, yana x pandai.. ehehehhe..

I.A. said...

aww...
first time memasak! :D

Heidi Shafiq said...

hahaha.. meh blaja masak ngn aku.. :D

AiDa AzRyN said...

Masak untuk i boleh?;D

CikLilyPutih said...

tak per2.. usaha tangga kejayaan tau

Alynn Notnot said...

hahaha. same la. tak reti msk jgk ;P
dont give up just yet. ganbatte ne!

Siti said...

masak megi pun tak reti??hehe, bahaye nih kak yana..sian kat cik yus..haha

liyana aziz said...

@I.A.
hahahahahahah.. bangga x dengan yana?? =)

liyana aziz said...

@Heidi Shafiq
boleh boleh,,, bila?? set time la.. ehheeheheh

liyana aziz said...

@AiDa AzRyN
hukhukhukhuk.. t akak dapat darah tinggi cane?? t dah expert baru leh masakkan ok?? =)

liyana aziz said...

@CikLilyPutih
betul tu!! tq2.. =)

liyana aziz said...

@Alynn Notnot
ada geng la!! hahahahahah.. baik!! aja2 figthing!

liyana aziz said...

@Siti
hahahahahahah.. bukan x reti, kureng sedap! hukhukhuk... cik yus support belakang! kikikiki

Ct SoLeHa said...

hehe..xpe cuba lagik

ape kate cuba masuk contest plak..mane tau menang..hehe

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
aku lapao yok belanja makan

liyana aziz said...

@Ct SoLeHa
masuk contest?? heheheheh.. x mungkin buat masa sekarang ni.. kikikiki.. tapi kalau ada rezeki siapa tahu kan? =)

liyana aziz said...

@b.r.u.t.a.l.s.o.l.o
wasalam.. aiyakkk, keje lagi la.. =)

Nur said...

hahhaha..sian plak...x kan x rase dlu kot...xpe2 next attemp make sure it'll be ok

bidadarihijau said...

hahahaa...lain kali meh blaja ngn BH...den boleh tros dapat kencing manis skali...wahahhaa

Makbed said...

Kesiannya anak dara ini.. takpe cuba lagi, biasalah masak mula2 memang cam tu.

Azizi Dain said...

hahaha...yana masak?masin plak...huhu...masak air jek la

qieranna said...

wah anak dara nih dah start merajinkan diri utk masak ar...

bagus2...

intanurulfateha said...

ok, da bole kawen lah tuh :P

mengenaldiri said...

hehe..tape2, usaha tangga kejayaan
chaiyok2 dear
:)

Nurdiana F said...

whoaaa. nak jugakk yanaa! awuuu

fyna said...

xpe..jgn give up! chaiyok!

Elin Aziz said...

hermh...da agak dah kamu yg masak..patutla beriya suh org makan..masin teramat sgt...

cik shabah said...

keh keh keh!alaaa takpe mula2 memg la camtu,lama2 t da biasa la ;)

liyanaziz said...

@Nur
hukhukhukhuk.. dah rasa... tapi rasa macam dah ok, pastu tambah lagi bahan, rasa,,, last2 gave up! muahahahaha.. malas dah nak alter2.. =)

liyanaziz said...

@bidadarihijau
muahahahahahha.. kita macam sekapal je??

liyanaziz said...

@Makbed
kan kan kan?? lama2 nanti ok kan kak?? eheheheheheh

liyanaziz said...

@Azizi Dain
eeeeeeeeee... macam mintak kaki jek ag ni!! =p

liyanaziz said...

@qieranna
hekhekhek.. tula,,, tengah merajinkan diri.. huhuhuhu

liyanaziz said...

@intanurulfateha
aiyak!!! boleh kawen dah?? masin kan, maknanya nak kawen.. hahahhahaha

liyanaziz said...

@mengenaldiri
aja2 fighthing!! tq! =)

liyanaziz said...

@Nurdiana F
masin la D!! nanti next time kalau sedap yana bagi D.. eeheheehehhe

liyanaziz said...

@fyna
baik!! cuba lagi pasni! heheheheheh

liyanaziz said...

@Elin Aziz
masin pun kamu tambah kan?? hahahahahhaha

liyanaziz said...

@cik shabah
tula,,, katanya first attempt kan.. hahahah..

Anonymous said...

'Un Knowbody' = Masin? Masin ke pahit leen? tgok dari kaler hitam tu macam pahit? ni kalau termakan mau seminggu kene bilas pewot,.. hahaha

Liyanaziz said...

@Anonymous
haish abg wan ni!!! nanti sara belajar masak, tau lah! lagi sedap dari akak masak ok! =p