Thursday, February 3, 2011

. HANTU KAK LIMAH, KAK LIMAH OK ~ OK JE .


. enjit enjit semut, siapa sakit naik atas .

KUDOS ; JOHARIHAMZAH

Agak lame la kan bila aku buat sekian kalinya baru tengok cerita hebat Mamat Khalid ni, "Hantu Kak Limah Balik Rumah". Dua kali dalam satu hari, hebat tak hebat??? Semua kerana Astro First, terima kasih! Berturut-turut pulak tu, dari pukul 2 lebih sampai sekarang, duk gelak2 lagi.

[Cer cite cer cite] Baru la aku tau dari mana datangnya ayat ni. Muahaahahahahahahahaha. Nak cerita banyak pun tak guna soalnya aku pretty sure korang semua pun dah tengok kan??? Serius lawak kan? Sakit perut gelak2 bersama famili tercinta. 

Setiap watak ada karakter mereka yang tersendiri atau lebih tepat, trademark! Great job Uncle Mat! Even though those pelakon biasa2, tak well-known pun, yang kalau jejalan kat mall orang tak pandang dua kali, they have their own special aura, in front of camera for sure. 

Tak perlu letak barisan pelakon yang popular untuk lariskan filem, tapi kualiti dan jalan cerita yang mampu attract audience. After all, aku sendiri tak boleh nak create sebuah skrip cerita macam ni. Nampak macam mudah dan ringan nak create sebuah skrip but trust me, sit in front of the lappy and try tengokkk, susah!  

As a student in Artistic Writing who have been through so much difficulties to finish up those assignment that require me to create and produce a script, it's not as simple as updating blog and sort of. Benda tak boleh paksa and aku memang salute pengarah seperti Mamat Khalid, arwah Yasmin Ahmad and Allahyarham Tan Sri P. Ramlee. They have produced a notable film and I believed it will remain alive for a long decade. 

. Man behind the screen, The Mastermind .

Back to Hantu Kak Limah Balik Rumah, such unexpected ending dan kat situ aku bagi 8/7 setengah bintang. Cerita agak ringan tak payah nak berat2 kan kepala, sebabnya aku kurang gemar cerita yang berat sebab yang pasti aku akan bosan dengan cepat.

Dalam cerita Kak Limah ni, aku suka watak budak yang suka menembak tu, apa nama dia ek? Anak Si Mamat ke hape entah. Masa Zombie Kampung Pisang dia kecik lagi, sekarang dah beso sikit. Watak yang maintain sama, senang nak ingat dia. 


Tak lupa makcik Delimawati, sangat berkesan dengan muka bersahaja tu. Muahahahahhahaa. Sangat kelakar hokeyh, terboikkk la makcik! Lain kali biar saya yang bagi award, Anugerah Khas Liyanaziz, apa macam??? Ok enough, ke laut ni kang! 

. Hey hantu jahat, nyah kau dari sini! .

After all, setakat ni, aku lebih enjoy tengok Hantu Kak Limah Balik Rumah dari minum Ice Blended Chocolate tabur Chocolate Rice. Motif??? Tak ada motif. Selambat2 aku tengok cerita Kak Limah ni, lambat lagi aku nak tengok cerita Ngangkung. Hampeh! Tak tengok2 lagi! Grrrrrrrrrrrrr!

. Tangisan Langsuir kat Astro Prima pun not bad .

16 comments:

zaty luvlianncezzz said...

hak3..

seyezzzz beshhh gler cita tue

Marya Hana . said...

tu dia. buat assignment eh yana..? dahsyattt.. hehe

Siti Safiyyah said...

ce cte ce cte tu trademark filem ni eh? waaaa nk tgk jugak! kak yana blanje tgk wayang jom. ;p

::fatihahanapi:: said...

ngangkung cite bese2 je. tak gempak pon :)

Aimi Amira said...

"siapa setuju kita bako rumah kak limah cuba angkat tangan macam saya. " - part tu lawak kot.


btw, anugerah khas liyana aziz tu untuk anugerah kat tv mana, haha :p

SYAFIQ TENGKU said...

HEK EH~

Naz Lockman said...

br tau perkataan "cer citer" tu dtg dr celah mana?
hahaha.
lambat da...

sarah_lpu said...

i tgk jugak....asyik ulang tu jer...bes giler..

liyanaziz said...

@zaty luvlianncezzz
sangat best kan?? =)

liyanaziz said...

@Marya Hana .
kalau assignment x segigih ni kak.. hahahahahahhaha

liyanaziz said...

@Siti Safiyyah
aiyak! apa kata siti yang belanja akak??? kikikikikiki

liyanaziz said...

@::fatihahanapi::
x tengok lagi! heeeeeeee

liyanaziz said...

@Aimi Amira
semua gelak2 la part dalam cerita ni.. hahahhahahahaha..
anugerah khas di tv liyanaziz.. kikikikiki

liyanaziz said...

@SYAFIQ TENGKU
gelak gelak gelak.. kiki

liyanaziz said...

@Naz Lockman
gua lame sangat.. hahhahahahahaha

liyanaziz said...

@sarah_lpu
tau x pe! heheheheheheheheeh