Monday, January 3, 2011

. . . A PATHETIC PERSON . . .


.hari ketiga.

Peminta sedekah!
Pernah korang didatangi peminta sedekah?
Aku rasa semua orang pernah kan.

Benda dah lama, tapi aku terpanggil nak menulis. Since tak ada kelas hari ni. Hampeh! Oh, aku dah naik start kuliah ye sayang2ku! Lupakan! Mari teruskan tentang peminta sedekah!

Satu pagi, aku breakfast kat kedai roti canai Seksyen 17, sedap tengah menikmati roti telur, aku terkejut! *ada unsur dramatik di situ* Satu tangan menghulur, tengok2 peminta sedekah berdebah tempang. Aku hanya ada duit seringgit2, tapi macam berat hati nak bagi. Tak tahu plak kenapa hari tu, memang berat la nak menghulur.

Ok fine, benda setel. Sekali elok aku beredar ke kereta, agak jauh, mokcik aku datang kat kete ayah, cakap peminta sedekah tu dah kurang tempang lepas keluar dari kedai makan. WATDAF888! Ok, part tu aku tak kisah lagi. Elok kete dah bergerak, about beberapa meter, jumpa lagi peminta sedekah tu!

Kali bukan saja dah kurang tempang masa keluar kedai, terus elok berjalan dan kalau berlari tu rasanya kuat lagi! Aku memang pungpangpungpang dah dalam kete! Apa motif dia buat2 tempang??? Tengah shooting ke hape?? Tak ada pulak kamera ikut ke hulur ke hilir.

Aku mula fikir. Tu ke cara dia nak sara famili dia *kalau dah berkahwin*??? Keji gilo! In case betul2 terdesak, perlu ke cara dengan makan duit tipu orang sana sini, minta simpati konon2nya kau tu tempang. Badan Allah kurniakan masih sihat walafiat, tapi berlakon tempang, jadi betul2 tau la!

Yes, kita kena berusaha untuk mengubah nasib kita tapi begini ke cara kau berusaha? Malu! Kau mintak duit budak 13 tahun, sanggup tunggu berapa minit masa budak tu terkial2 nak cari duit. Manusia manusia manusia. Apa perasaan kau tipu berpuluh2 orang ha??? Puas? 

Rasulullah s.a.w. bersabda, maksudnya:“Meraka yang mencari harta dunia (kekayaan) dengan jalan yang halal dan menahan dirinya dari meminta-minta (tidak menjadi pengemis) dan berusaha mencari nafkah untuk keluarganya serta belas kasihan, kasih sayang terhadap jiran tetangganya, nescaya di hari kiamat kelak ia akan berjumpa dengan Allah dengan mukanya berseri-seri seperti bulan purnama pada waktu malam.” H.R. At-Tabrani
CREDIT ; CLICK

9 comments:

Dang Intan Duka said...

sabor2..hohoho

ada sebab tu..:)

FarhanaFabulous said...

pena jugakk ade org dtg mintak duit mcm ni..taktau nk tolong ke x..

SyafiQ Bleszynski said...

wooohhh...itu kuang ajo namenye..ade ke nipu org sampai cenggitu skali.. tak de keje ke? cuba la cari keje yg halal dan elok sket..nih nak keje mudah je..ape la kan..hishhishhis...

Liyana Lunia. said...

memang keji ah perangai dia. ni yang nak mrh ni wuwuwuwuw

lassiegewdix said...

dulu lassie rajin gak bagi cmgitu aww . sebab cm kesian kann .
tapi after dah keje kebajikan
dah tawu sebenarnye dorg tak boleh buat mcm gitu
tak kira lah same ade dorg menipu atau tidak kan mintak sedekah itu kan .
tu urusan dia dengan yang atas .
tapi memg tak boleh lahh .
sebab ade jabatan yang boleh membantu dorg kalau susah sgt punnn .
kerajaan kite pun bukan abaikan 100% . mungkin ade yang terabai sebab tak dikesan .
amboooi , bekas pekerja kebajikan masyarakat bersuara :P
teheeeeeeee ~

_s1t1 n0rb@1t1_ said...

kuajo punye pengemis,,sabo jela,,mungkin ada hikmahnya tu..

bidadarihijau said...

eeeeeeeeee....geram jer klo jmpe org mcm gini....haisyh...

Sophie Al-yahya said...

sangat pathetic! kat shah alam mmg ramai ehh mcm nie,..

Nadhirah-chan said...

haha , tak halal "rezeki" dia dapat tu . ishh ...