Friday, August 12, 2011

NI BULAN PUASA LA BANG!


Sebenarnya lama dah nak update tentang hal ni tapi mood tu tak sampai². Hari Ahad lepas kan aku ada kat rumah Cik Yus, so pagi tu ikut mummy dia pergi pasar since petang tu nak buka ramai², banyak barang nak beli. Bukan aku sorang yang ikut tapi ada dua orang budak kecik anak angkat mummy dia, Farhan dengan Tieha.

So faham² la budak kan, mana puasa. Bila lapar, depa mintak air milo ais dengan roti canai. On the way balik kitaorang singgah satu kedai mamak dekat Andalas. Aku tunggu dalam kereta dengan budak² tu. Tapi yang tak sedap bila aku tengok satu senario yang memang keji masa bulan puasa. Sabar jelah!

Dah censored kan no kereta!
Thanks to JariJariAku yang alert.

Ok fine, mungkin ni first time aku tengok secara live walhal selama ni memang ramai je mereka yang Islam dicekup sebab tak puasa secara terang-terangan kan? Kalau senario kat pejabat pulak, yang perempuan makan kat dalam surau ye dak? Agak² la, senonoh sikit even kau ABC.

Tak baik la nak buat assumption yang tak elok tapi bayangkan, apa yang aku nampak sangat memalukan. Mula² aku tak nak la buat andaian bukan² tapi tiba satu pekerja ni, bawak nasi bungkus dengan air mineral. Hello, kalau nak buat buka pun, awal lagi kot, baru pukul 1 lebih. Heck!!!

Lepas dia nampak aku tengah pandang dia, dan² tutup tingkap yang tak berapa nak tinted, lepas tu dah termalu² sendiri. Siap pakai topi dengan spek mata hitam. Uit, bajet artis ye bang? Bila mummy masuk kereta, mummy cakap bukan dalam kereta je, yang terang-terangan pun ada dalam mamak stall. Geleng kepala di situ.

Bila kereta kitaorang nak gerak, lalu la tepi kereta besau kat atas ni, ingat dia sorang je buat drive-in rupanya sebelah kereta dia pun ada seorang lagi mahluk Allah yang beragama Islam tengah tunggu turn. Geleng lagi kepala.

Tak mampu pulak aku nak pergi lempang depa laju² so aku hanya mampu membisikkan kata² dalam hati. Selebihnya, biarlah Allah yang menimbang tara depa sekalian. Moral of the story, bulan puasa hanya setahun sekali, itupun kalau ada lagi ramadhan buat korang, kalau ianya ramadhan yang terakhir, satu kerugian besar kat situ. Wallahualam.

27 comments:

apeXogamY said...

isk2.. apo nak jadi.. mamak tu pon same..grr.. aha, plate kete tak sensored yg ke? huhu, selamat berpoase :D

SweetyMui2 said...

alahaiiii..ada pulak macam tu..huu

Solihahazahar said...

bese latuu. haih diorg ni tak tkot dose ke ekk

Far8 budak baik said...

tu arrrr..tak baik betol lahh..
tak patut ar..klo tak nk poser pun..
hormati lah org yg puasa kan...
takde kesedarang langsung..
kot kot ini ramadhan yg last kn..
huh..seyes sebakk huh

I.A. said...

kaw kaw kantoi. haha.

Nina Aman said...

dia belikan utk anak dia yg darjah 1 kot..hehe...

bidadarihijau said...

mmg patut dilempang2 laaa org mcm ni...kite yg dpt cuti ni pon malu nk pegi beli mknanan..

cik malumalu dan nadia aziz said...

memalukan sgt la!

mysara ramlan said...

mari kite lempang beramai2... bongok ayam betul org tu..

KatANoTA said...

pe la nak jadi kan yana.. semoga dia berubah,, amin :)

Liyana Aziz said...

@apeXogamY
dah2, dah censored kan... heehhehehehe

Liyana Aziz said...

@SweetyMui2
tula kak... hukhukhukhuk

Liyana Aziz said...

@Solihahazahar
wallahualam... terang-terangan gitu kan... x tau nak pikio apa lagi

Liyana Aziz said...

@Far8 budak baik
yela, kalau dia x nak puasa pun hormta sikit org lain... grrrr

mana tau kan tak ada ramadhan lepas ni...

Liyana Aziz said...

@I.A.
x sempat nak snap mamak tu bagi bungkusan makanan... grrrr!

Liyana Aziz said...

@Nina Aman
hahahahahahah... mungkin jugak... hekhekhek... x pun belikan bini dia yang tengah ABC

Liyana Aziz said...

@bidadarihijau
tau x pe... kalau tengah cuti makan maggi jela... malu la nak beli terang-terangan

Liyana Aziz said...

@cik malumalu dan nadia aziz
betul tu anak umi!

Liyana Aziz said...

@mysara ramlan
ayam pun bongok macam tu... hahahahhaha... jom2, lempang reramai!

Liyana Aziz said...

@KatANoTA
betul tu abg... semoga dia berubah... amin

namaakulynn said...

tp memanggggg.banyak jeee kedai mamak bukak .start pukul 6 pagi pulak tuuuuuu.haihhhh..

psss,kdg2 ada yg bukan mamak,tapi keling yg blakon jd mamak.tampal segala ayat2 quran.tipu org.grrrr

アヌム ちゃん said...

memalukan org cm nih.isk2

fiq. said...

ape lagi,,,weepot le (report) huhu

wahida idris said...

liyana, saya pon penah je nmpak depan mata sy, budak laki pi beli mkanna kat kedai mamak. ciap air milo ais. tengah hari pulak tu. melampau! hu

WZulhilmi said...

Sad but true story. situasi manusia zaman sekarang. =(

Siti Suriani said...

ish2. ade lak cmtu. tak baek tul laaa.. :(

Aimi Amira said...

wah, beraninya.