Thursday, July 1, 2010

BIADAP KE AKU???!

Salam semua.

Hujan yg lebat turun petang ni, selebat air mata yg tak boleh nak tahan dah, sehebat resah dan sebak yg menikam, macam guruh yg berdentum. *ayat simile banyak*

1st of all jangan marah sebab ni entry personal, banyak keluhan jugak kesedihan so siapa yg tak berminat nak baca, sila close tab. Serius, Yana semakin sakit dan terdera tau!!!! Yana makin benci dengan perangai dia!

Kenapa??? Sebab dia lebih tua, dia fikir semua yg dia buat dia betul?? Sebab Yana muda, Yana tak boleh tegur???? Kalau Yana tegur dikata biadap! Tapi bila dia sendiri yg bertindak biadap??? Ya Allah, sebaknya!


Memang dunia macam ni ek? Kalau ditegur kita akan diherdik balik, dikata kita biadap. Kenapa?? Betul, Yana sangat sedih sekarang ni! *stop la wahai air mata*. Yana dah lama sabar, jangan fikir Yana boleh pendam lama2.

Kenapa dia dah lain sangat??? Kenapa berubah??? Yana tertanya2, apa yg sebabkan dia berubah? Atau Yana sendiri yg sebenarnya dah berubah?? (T_T)

Kalau betul Yana yg berubah tapi kenapa sekeliling cakap dia yg dah berubah? Sekeliling bukan sembarangan, tetapi yg rapat dengan dia. Betul ke Yana dah berubah??? Kalau betul Yana dah berubah, kenapa tak ada orang tegur Yana?

Yan cuma mahu dia dengar semua keluhan Yana, bukan nak paksa dia menerima semua, tetapi tak boleh ke dia sekadar memahami apa yg Yana cuba luahkan? Kenapa dia tak nak dengar? Asal Yana cuba bicara hati ke hati, dia mesti cakap, dah la, malas nak fikir apa2.

Susah sangat ke nak dengar apa yg ingin dikatakan? Bukan ke bercakap hati ke hati itu lebih baik dari terus menyimpan? Paling buruk bila yg disimpan itu menjadi api. Yana tak mahu tu terjadi, jadi salahkah mendengar?

Kenapa terus nak menyalahkan dan umur menjadi ukuran? Harus kita hormat yg tua tetapi salah ke yg muda mahu bersuara meminta pengertian? Biadap ke begitu??? Hmmmmm.....

Blogger Templates
Blogger Templates

14 comments:

Nor fatimah Md don said...

hurm...sedey je bce entri ni.....sbr ye....kdg2 org lebih berusia dri kte slalu pkir diorang je btul..mybe kte leh tgur diorang ngan cra sindiran..bgi pedas punye..hehe~**menghasut lak...^_^

azeezah said...

yana.. saba k... nnt org tu sedar gak... klo kite nk tegur, mmg la xkire tua/muda...

liyana aziz said...

@Nor fatimah Md don, tgh sabar je ni.. wakakak.. yana sindir org x pandai, t org sindir yana balik.. =(

liyana aziz said...

@azeezah, hmm... azie, rindu kat azie.. huhuhu... trimas azie... =)

Parkcheek Chun Li said...

dh menjadi lumrah org tua ssh nk dgr ckp org muda...

1) ego
2) alasan mereka (lebih bnyk mkn garam)
3) budak2 nye alasan xleh pakai

apa yg kite leh buat, kite tegur...sbb itu kewajiban kite...yg nk berubah, org tuh sndr yg kene berubah...

Ana Mardia said...

a'ah yana..sabar tauuu..xkira tua atau muda,kalau salah kena tegur kan..

liyana aziz said...

@Parkcheek Chun Li, thx sebab memahami apa yg yana cuba sampaikan..

liyana aziz said...

@Ana Mardia, tengah sabar ni kak ana.. susah la nak tegur, umur yana muda lagi, x kan jalannya..

intanurulfateha said...

hepppp
jgn sedeyyyyy!

simawarhitam said...

hi yana,

kesian nye kamu. cube lagi skali approach. pape pun, yana dah cuba nak bagitau dia kan. kalau dia taknak dgr , yana takleh wat pape. memang le sedih, tapi we can't force others to listen. please calm yourself. kalau org tu taknak dgr , find someone who wants to hear u. :-)

eceh.. pandai je aku ni kann...~

liyana aziz said...

@intanurulfateha, okay, tak sedih2 dah... huhuhu

liyana aziz said...

@simawarhitam, tula, yana dah cuba bgtau... tq 4 those words, appreciate it so much..

syuQ said...

syuq sendiri pon xpandai sgt nk pbetul kan org..huhu..
lgpon syuq berat mulut sket

liyana aziz said...

@syuQ

bukan nak betul kan dia macam yg yana nak, tapi nak sedarkan dia sikapnya semakin berubah dan org sekeliling x leh nak terima.. huhuh