Saturday, July 3, 2010

BRANDED ITEMS, PLEASEEE!!!

Holaaaa everyone! Yana here!

Okay, tamau meleret-leret opening entry kali ni, Yana wanna go straight forward, so sit back & close your eyes okay? *erk, macam mana nak baca?* Sila refer tajuk entry, branded items, berkualiti atau tidak, sila ketepikan. Yana tak mahu tau sebabnya, no doubt, kualitinya sangat bagus.

???

Cumanya yg ingin Yana coretkan di sini ialah perlu ke branded items ni jika melebihi kemampuan kita. Yana cakap based on apa yg Yana perhati dan dengar2. Akibat sibuk mengejar branded items ni, rumah sewa pun tak mampu nak bayar. Hish!

Kalau dah tak mampu, sila lah jangan ikut peribahasa ni, biar papa asal bergaya! Sendiri punya hidup, fikir la mampu ke tak nak survive kalau sibuk ngejar branded items ni. Kalau mampu belakang kira, alhamdulillah dengan rezeki yg diberi.

ATAS LELAKI *erk*

Yana tau ramai yg kat sana prefer branded items even Yana sendiri pun suka dengan branded items ni, sebabnya :

1) Tahan lasak
2) Berkualiti
3) Cantik
4) Worth it

Tetapi Yana hanya akan tengok branded items ni kalau purse Yana ade duit berkepuk-kepuk. Tak lupa juga kalau Yana rasa benda itu sangat susah nak dapat dan Yana perlukan ia sangat2. Branded items Yana tak banyak pun, boleh kira dengan jari. *1,2,3,4,5, ada la dalam satu dua* =p

Kalau tak mampu, baik simpan duit untuk keperluan, bukannya kehendak. Yana tak kisah kalau kita mampu, belilah sebanyak mana kerana kita akan puas bila kita dapat cuma yg jadi persoalannya, perlu ke sampai menyusahkan org lain bila tengah bulan tak cukup duit gara2 branded items ni? Hello, fikirlah, guna otak. What if kalau ada emergency case?

Kalau tak mampu tu satu hal, yg mampu pulak, bila dah ada branded items tu, perlu ke nak tayang harga pada yg mampu ala kadar je? Bajet bagus??? Opsss, like I care! *agak kejam di situ*

Situasi 1

SI A : Aku kalau nak beli baju ni beli kat JJ je, cantik2 jugak
SI B : Yeke cantik2??? Aku kalau beli baju cani, beli kat Benih je, lagi cantik puas la kalau dapat walau RM6++.

BENIH

SITUASI 2

SI A : Aku beli underwear kat Giant je, sedap pakai, cotton berkualiti pulak tu, berbaloi RM 10 - RM12
SI B : Erk, Giant, okay ke? Underwear aku paling murah pun RM20 ++...
SI A : #%^#%=^

Nah, dua2 situasi di atas memang betul2 terjadi! Hatoi! Dunia2, pasal harga underwear pun kau nak canang ke, hebat sangat la pakai underwear RM20 ++?? Mesti blink2 kan?? Ada diamond or ada lace dengan ribbon?

Mesti ada yg cakap, kalau dia mampu biarlah. Yes, dia mampu dan Yana tak ada hal lah dia nak beli ke tak yg mahal2 tu, tapi boleh tak jangan ada nada riak di situ??? Tak baik, tuhan mara mak kita cakap.

Yana lagi suka if tengok org pakai branded items, sebab they'll look so fabulous, stunning and so on but tolonglah jangan nak buat orang dengar cara kau cakap tu macam kau tu terbaik lah. Seriusly, Yana tak suka orang yg suka menunjuk kekayaan dia dan nak org pandang dia tinggi but Yana suka bila si kaya sangat humble dan low profile, senang nak dibuat kawan.

Realitinya wujud si kaya yg sangat humble dan low profile tau. Ada sorang girl ni, pakai track dengan t-shirt je, tapi bila pergi rumah dia, tercengang beb! Rumah besaq kot! Kereta besaq, nasib baik cakap tak besaq! Respect habis la! Gini la kalau nak buat kawan.

p/s :

1) Entry based on pemerhatian & pendengaran
2) Cik googles, tq so much!
3) Ini entry terakhir untuk hari ni, esok? Bye2 everyone!

Blogger Templates
Blogger Templates

9 comments:

senorita_alynne said...

Salam Yana
Hurm Sis Sgt SUka GUESS!!!!
But Frankly, Bila Dah Kje Br Sis Mampu Beli
Mmg Penuh Almari Dgn Handbags Guess
Dlu Time Blaja Xmo Gune DUit Biasiswa
yelah Kan Br La Berkat Duit Yg Kite Dpt Dr Institut Yg Sponsor Blaja Kite Tuh :p

My Latest Entry
Germany Ke Semi Final!! Waka Waka

liyana aziz said...

@senorita_alynne

tula, yana pun suka tgk design beg dia, yana de satu tapi aunty yana yg belikan... huhuhu...

ha'ah kan, tapi yana dah guna duit pt beli tpon... huahuahuahauahau

syuQ said...

huhu..suma ni macam asing je bg syuq..
syuq xpandai soping..;P
syuq beli baju deret kedai cine je
henbeg lak xpenah ade(-__-)"ketinggalannye aku.

syarmiza arianti gill said...

salam yana :)

bagi syar, bila dah settle sewa rumah, bil, tabung, bawak mak gi jalan2 makan2 baru pikir nak beli barang branded. syar pakai baju hari-hari yg dibeli dari tesco dan target aja...cuma kelemahan syar tang beg...tgk beg branded terus lemah semangat..heheh

diah said...

huhu btl yana..seriously annoyed dgn org yg suka menunjuk2 pkai brang brand.mcm la dye sorang je yg pkai kan..
*heehh underwear giant mmg comfort. hahaha :))

liyana aziz said...

@syuQ

x pandai soping ek?? t kalau kita jumpa kita g soping tingkap, sebab tu je yg yana mampu.. hahahhaha.. =)

liyana aziz said...

@syarmiza arianti gill

handbag??? suka ek?? yana suka gak tapi nak beli yg mahal2 x la.. hoho.. nama pun student lagi.. insyaAllah bila dah keje tetap, baru nak usha2.. =)

liyana aziz said...

@diah

tu la kan, really annoying! betul, yana beli kat giant je.. hahhaahhaha

syuQ said...

yay! sonot nye..nak tingkap yg besarr punyer..haha ;P