Thursday, July 7, 2011

BERYL'S GOURMET CHOCOLATE


To be frank, aku memang tak pandai masak! Dulu² masak maggi pun failed, apatah lagi Telur Masak Kicap! Umur dah 20 tahun, macam mana tu? Alahai omak kawenkan aku *tiba*! Masak tak lepas, dah pikiaq nak kawen kan? Memang tak la.

Tapi tapi kalau bercakap bab² buat kuih ke, kek ke, puding ke bak kat aku. Aku memang minat sangat, kalau membabitkan pastries & bakeries, aku sangatlah suka. Daripada main² dengan lada dan bawang, baik aku main² dengan tepung dan telur. 

Past few days, sepupu mama, Long Awa ajak pergi kedai Bagus, Seksyen 13. Kedai Bagus ni jual segala macam bahan untuk buat kek, kuih dan roti, muffin pun ada. Macam² la, kalau nak list kan memang duapulohempatjam tak habis. Musim nak raya, ramai orang serbu kedai ni, dah la lengkap, murah pulak tu. 

Bukan Buku Resipi

Gambar yang kat atas sebenarnya jadul kelas untuk buat macam² jenis bakeries & pastries. Oh, ada kelas buat macaroons jugak. Setiap kelas ada chef yang conduct and of course ada payment. Tak mahal pun. Rate harga depends on kelas apa. Normally rate harga dari RM50-RM160++.

Long Awa memang jual kuih raya dan kek, banyak dia borong tapi percaya tak, hanya bayar RM200++. Sangat murah! Since ada sorang chef lelaki yang kacak bagi rasa se'cube' kek coklat berserta resipi, why don't aku cuba buat sendiri kan? Sangat mudah, ada 3 bahan je yang diperlukan dan tak payah guna oven pun, just terus simpan dalam peti ais.

Bahan²nya:

Beryl's Gourmet Milk Compound Chocolate
Whipping Cream (Dairy Cream)
Cocoa/Chocolate Powder

Kan dah cakap, tiga bahan je. Mudah kan? Tak payah fenin² nak fikir bahan lain. Harga pun tak lebih dari RM30. Actually Chocolate Powder tu boleh buat kek jadi manis sangat, so kalau tak nak manis, boleh ganti dengan Cocoa Powder. Yela, kita kan dah guna Compound Chocolate, nanti tak pasal² kencing manis pulak. 

My Very Own Beryl's Gourmet Chocolate

So after balik dari Kedai Bagus, aku terus mulakan operasi. Tak payah guna penimbang sebab kat label dah siap² tunjuk berapa g/kg bahan yang kita beli tu. Aku bagi cara² nak buat dalam keadaan simple ok. Jom! Refer gambar, clockwise.

1) 500g Beryl's Gourmet Milk Compund Chocolate dipotong dadu. 
2) Panaskan 250 ml Whipping Cream (satu kotak), tapi jangan sampai terlalu mendidih ok, agak² nak mendidih, tutup terus api dapur ok?
3) Lepas tu, masukkan terus Beryl's Gourmet Milk Compund Chocolate yang dah dipotong tu ke dalam Whipping Cream, gaulkan sehingga sebati *ala² ganache*.

Gambar 4 dengan 5 tu, aku memandai je masukkan dalam acuan which is the worst part! Jangan ikut! Nanti korang tak kan dapat feel bila nak makan! Grrrrrr! So step nombor 4 sampai 6, ikut resipi yang sebetulnya kat bawah ni. Teheeeeeeeeeee

Step 4 sehingga 6, do refer to this recipe.

Jelas tak? Kalau agak tak jelas, tanya ok? Tapi rasanya masih boleh baca, maklumlah, kat rumah aku tak ada scanner. Nak tau apa jadi dengan coklat dalam acuan tu? Sorry, aku tak buang, aku simpan dalam peti ais, tempat freezer tu. Sampai sekarang masih ada, korek² guna sudu, macam makan Nutella! 

Pssstttt, rasa dia macam ala² Nutella.
Yummy!!!
Selamat mencuba! 

31 comments:

Hans said...

wah
nampak2
thanks kongsi
leh la den try buat nih

Himpunan Kata - Kata Hikmah Hans Hanis

Marya Hana said...

sedap eh..? ok nnt simpankan sampai next sem, akak nak rasa. ade rase nutella x..? :p

Amanda said...

babila celaka la babila celaka la!

;p

Caythrine Amanda said...

wah! gud2...

~ NANA ~ said...

nk try!
kak nana pulak x brp reti masak yg pakai santan...hehehe

wahida idris said...

waahhh. sdap nye :)

Liyana Aziz said...

@Hans
all the best la... tapi jangan memandai tuko resipi macam kita... heheheheheh

Liyana Aziz said...

@Marya Hana
boleh2, nanti yana simpan sampai sem depan, bagi kak yaya rasa... kikikiki

Liyana Aziz said...

@Amanda
bhahahahahaha...kak manda nak ke?? yana bawak balik puncak ek? kikikikkiki

Liyana Aziz said...

@Caythrine Amanda
try la! heheheheheheh

Liyana Aziz said...

@~ NANA ~
give it try, bagi abg fahmy makan... heheheheheh... yana memang failed bab masak kak... =)

Liyana Aziz said...

@wahida idris
sedap? nak cuba? buat sendiri... hehehehe... tu dah bagi resipi... =)

Liyana Lunia said...

sama lah kita buat coklat ni laaaaa. lagi haru bila coklat tekene air terussssssss jd keras HAHAH :( masuk dalam tray xda kertas minyak, memang kene korek2 la :(

Liyana Aziz said...

@Liyana Lunia
yeke??? heheehhhehe... tula, x guna kertas minyak... yana biarkan je dalam peti... =)

cik ifah said...

awak awak. same macam saye tak suke masak lauk pauk. hahaha. :)

mak kate, nanti kawen, asek kasi makan kuih je memang gemuk lah laki. ehe. :)

nway, thx sudi bace entry tadi :)

Liyana Aziz said...

@cik ifah
tula, kureng suka masak lauk pauk... hahahahaha... kita pun terfikir, kalau kawen, bagi makan puding jela jawabnya... hahahahah

ur welcome

iPai said...

sedapnya .. nyum3 ..

Asrul "iLham" Sany said...

penulis datang follow n komen blog kamu

;D

Liyana Aziz said...

@iPai
haruslah sedap, kita yang buat... heheheheheh

Liyana Aziz said...

@Asrul "iLham" Sany
oryteee... my pleasure! =)

Dea said...

pssstttt... hbis pektikal ni, nk blaja msk la... hihi

Aida Azryn said...

wow! best ni. thanx sebab kongsi pasal ni! :D

Farahanis Waheda said...

wahhh macam sedap je ! kirim lah kat sini sikit HEHE :P

Cik Areen said...

yana, kedai bagus tuh tak murah sgt la. kat uma akak ni ade 1 kedai jual bahan2 bakeri, lg murah. akak kan tlg mmber buat cupcake. kitowang kalo da tade choice sgt, baru pegi bagus tuh. sbb bagus tuh mahal jugak la kalo nak diikutkan.

Liyana Aziz said...

@Dea
belajar la, since ada masa terluang kan... yana pun sama, habis belajar nak try segala macam masakan... cehhh

Liyana Aziz said...

@Aida Azryn
best best!... heheheheeh... my pleasure... =)

Liyana Aziz said...

@Farahanis Waheda
aiyak, dah habis, kena buat lagi nanti kita kirim... heheheheh

Liyana Aziz said...

@Cik Areen
yeke??? sebab auntie yana tu dari JB, dia sanggup turun shah alam nak beli barang2 kuih... hehehehehe

kat mana kedainya?

Nurul Jannah said...

kena cuba nih XD

aliyyah said...

Akak, tak kesah kan nak guna chocolate yg mana?

aliyyah said...

Akak, tak kisah kan kalo guna chocolate yg mana pun?