Saturday, May 21, 2011

CASH CONVERTER ; WHAT YOU GIVE, YOU'LL GET BACK


# Money Money Money

Since cuti hari tu, sumpah purse aku sangat zero! Sampaikan bila date dengan Cik Yus, kena marah sebab dia cakap, tak elok biarkan purse kosong, siap suruh aku letak duit RM1. Heyp budak pes! Baik kamu bagi orang RM 1++. Heeeeeeee

Aku tak kisah sangat pun, sebabnya tak keluar mana² , hidup aku bila tengah cuti ni, bangun pukul 11-12 am/pm, mandi, makan, tengok Marimar, online, bergaduh sikit² dengan mama berebut lappy, mesej² sikit, tengok MasterChef, 2-3 am, aku tidur. See? Tak keluar! Bosan kan? Tapi aku ok² je. 

Cuma past few days, mama kemas² segala cawan pinggan dia yang berlambak tak hengat donia tu, dia suruh bawak ke Cash Converter! Tadaaaaaaa! Boleh jual meh? Dapat duit meh?? Mata aku blink² terus. 

Cash Converter, Section 9, Shah Alam

Serius, kita boleh jual barang kita yang dah tak digunakan *walau dah buruk dan usang*, then depa akan bagi kita duit, kira macam kita jual kat depa la. Macam² yang boleh dijual, jewelry, gadget, pinggan mangkuk, even cawan yang dapat free macam cawan DARLIE and sort of pun dia beli dari kita. 

Ha, semua ni belongs to my mum yang dah pun kena jual

So harga total semua pinggan mangkuk mama, after akak aku nego dengan staff dia, dapat lah RM80. Tak berapa nak kencang. Boleh la kan? Kalau well-known brand kan, lagi mahal dia bayar tau. Ni baru pinggang mangkuk, belum barang lain.

Ni barang ada satu pakcik ni, dari aku sampai Cash Converter, 
sampai dah habis nego, dia still berangkut barang² dia

Ni lagi barang² pakcik tu. 
Siap ada patung tu, bukan satu tau, ada lagi 2 3.

Oh, selain kita boleh jual, kita boleh beli jugak barang². Kedainya tak ada la besar mana, bukan semua barang second hand, tapi barang baru² pun ada. Ada jual gitar, gadget² macam handphone, psp, lappy even barang² elektronik macam TV pun ada. 

Barang yang depa jual dekat Cash Converter sangat murah, affordable sangat. Aku aim satu barang ni. Tak decide lagi nak beli kat Cash Converter atau nak survey lagi kat tempat lain. Oh, kalau korang rasa ada banyak barang nak jual, boleh pergi Cash Converter ok, memang berbaloi. 

# Nak tahu, staff² Cash Converter sangat friendly dan ganteng amat!

27 comments:

mrs chenta said...

baru tau pasal ni...macam menarik jer!!! katner ni yang?

Liyana Aziz said...

@mrs chenta
yang ni kat shah alam... best sangat! =)

Rodiah said...

baru tau jugak !
baju dia terima yana?

Liyana Aziz said...

@Rodiah
baju x terima la, kasut x, buku pun x.. =)

Aimi Amira said...

haa, ni dekat kedai2 plaza massalam tu kan. hari tu ada tengok jugak tapi tak jual apa2. and tak nampak pun pekerja yang hensem. haha.

Liyana Aziz said...

@Aimi Amira
oh yeke? mungkin sebab staff yang ganteng tu x kerja masa aimi pergi.. =)

I.A. said...

tempat ni boleh jual/beli orang tak? haha. weh, liur aku tengok e-guitar depa jual. wooh. bonggo pun aku terliur tengok... murah kot! haha.

Liyana Aziz said...

@I.A.
orang??? x tau pulak, cuba tanya.. hahahahah
betul2, yana pun tengok segala jenis alat muzik dengan kekaguman... gitar kecik pun ada.. =)

kata kila said...

uiyoo.cam best jaaa!!

~syuQ said...

byk nyerr.. ni mcm backyard sale la ek

nurliana musa ! said...

owh...xtau lak ade tmpt nyh erk..hehe...yana nye blog comel la..heeee~~i like...

Liyana Aziz said...

@kata kila
sangat best! hahahaah.. tengok barang2 yang boleh dibeli dengan harga murah... =)

Liyana Aziz said...

@~syuQ
agak la.. banyak sangat nak2 org yg jual tu.. hahahahah

Liyana Aziz said...

@nurliana musa !
hehehehe.. xbanyak branch lagi kot...
thanks! =)

alia zarfullah said...

Seronoknyaaa :) bila Ada lagi event macamni?

Anonymous said...

what? biar btul? mcm tu byk brg nk jual nih! ekekeke

mardhiah ismail (: said...

best je nak try jugaklah ! hehe

Liyana Aziz said...

@alia zarfullah
event?? hahahah... ni kedai la, bila2 boleh serbu.. =)

Liyana Aziz said...

@Anonymous
yup2, betul! jual saja, at least nanti x rugi apa2, dapat duit lagi.. hehehehehe

Liyana Aziz said...

@mardhiah ismail (:
try la... hantar seberapa banyak barang pun xpe

アヌム ちゃん said...

ok la tu..dari tak guna dan di biarkan memenuhi ruang..baik jual..dapat gak hasilnyee..heee :)

~ NANA ~ said...

wahhh menariknye yana! baru tahu psl ni...lps ni byk benda la kak nana boley jual..kekekeke *kayo kayo*

Anonymous said...

salam. leh senaraikan x ape brgan yg diorg x terima?

Eid said...

ps3 die amek x??

Eid said...

ps3 die beli x??sape2 nk..ps3 super slim+2 controller+cable2 lengkap+4 game(darksider,darksider 2,castlevania n need for speed)+toshiba led tv 32 inci..

Frank Nuek said...

Mane location kedai tu

Muhammad Faizal said...

Kalau jual handphone mcm mana?