Tuesday, May 31, 2011

BUDAK PENULISAN SENI LAYAR KATANYA . . .


# Baru rasa rajin

Yela, dah dua tiga hari aku balik kolej semula, baru hari ni aku bukak lappy sendiri. Kalau tak asyik pinjam Mysara je, online pun pinjam bb dia, bukan blackberry tapi broadband sebab aku tersangatlah pemalas nak keluar kan beg lappy dari dalam loker! Loser sangat!


Fine! Dua hari kuliah, lecturer dah siap sedia bagi hint nak suruh buat skrip! Heyp! Haruslah skrip kan? Kata budak penulisan seni layar, penulisan artistik, harus sangat bergelumang dengan dunia skrip, berasmara dengan lappy! 

Task pertama!
Stageplay Script
Create satu sinopsis untuk buat sebuah skrip berunsur
memartabatkan golongan janda.

Fuh! Bukan senang nak buat sinopsis yang mengangkat martabat seorang janda. Yela, kita tipikal Melayu yang selagi boleh, nak jadi judges tak bertauliah yang sibuk nak judging perihal orang lain. Dari segi pengamatan aku, judges² dari kalangan makcik² yang takut laki² mereka dekat dengan janda tu. Lepas tu mulalah nak buat fitnah. Astagfirullah.

So macam mana? Korang ada idea tak? Meh la share dengan aku. Sharing is caring!

Task kedua!
Short Fim Script
Yang ini lebih mudah! Sangat simple. Durasi tak lebih daripada sejam.

Ha, yang ni aku dah ada idea sebenarnya. Tinggal cuma nak pitching idea dan betulkan here and there after pitching nanti. Ceittt! Bajet lecturer muda yang lagi handsome tu nak terima idea aku kan. Hopefully nanti tak ada la dia cakap idea aku cliche sebab aku bukan seorang scriptwriter yang berfikiran luar kotak.

Selama bergelar pelajar penulisan seni layar, aku rasa perlu selalu jadi pemerhati. Jadi macam A. Samad Said yang ke hulur ke hilir menjana fikiran dan dapat explore satu benda iaitu, mengkaji siapa manusia itu yang sebenarnya dan apply benda tu dalam penulisan dia. Hebat  kan? 

# Berbangga jadi budak penulisan seni layar!
*walau tak ramai tahu wujudnya fakulti aku dalam UiTM*

25 comments:

Marya Hana . said...

aaa short script tu mmg nampak senang, yg tu ah salu kene reject ngan en zack, ngan prof razak .. haha.

selamat belajar yana..

wahida idris said...

wahhh. nti boleh la jadi penulis skrip.

selamat berjaya :)

enyheartsdiamond said...

i nak bagi task 1 lagi la.. join kontes i nak? tengok dekat side bar blog, my secret wish contest dan klik anner tu ya.. selamat mengarang! kalau menang, dpt perfume tau <3

アヌム ちゃん said...

aa akk mmg tak pandai bab tulis menulis ni..all da best k :)

~ NANA ~ said...

wahh yana! teruja kak nana baca...lps ni kalo dh jd director panggil kak nana berlakon k...kekekeke

kata kila said...

good luck sayang

pink said...

Chaiyo2 ye :D

cinta_lovato said...

bagus2...... teruskan usaha... jumpa kat layar perak one day... hehehehe

Aida Azryn said...

macam susah je.. huhu.. =.=

alia zarfullah said...

SEKARANG PETANG HUJAN, MUSIM DEMAM PULAK TU. JAGA LA KESIHATAN. ALL THE BEST :) CHAIYOK.

Emilia Emira said...

yana gdluck!emy prnah plak bercita-cita nak jad penulis novel tapi tinggal angan-angan terkubur layu jea la..^^,

enyheartsdiamond said...

hye dear, thx for dropping by at my site.. bila nak update lagi ni? :))

Liyana Aziz said...

@Marya Hana .
huaaaa!!! x nak pitching dengan mereka... yana dapat lecturer muda, anak dr mahadi.. hhahahha...

thanks kak yaya

Liyana Aziz said...

@wahida idris
insyaAllah... one fine day.. thanks yee

Liyana Aziz said...

@enyheartsdiamond
oryteee... insyaAllah i join.. hehehehhe

Liyana Aziz said...

@アヌム ちゃん
insyaAllah... =)

Liyana Aziz said...

@~ NANA ~
huwaaa.. x sampai director lagi kak.. tapi kalau nak suruh bt skrip cinta kak nana pun bolehhh... eheheheheh

Liyana Aziz said...

@kata kila
thanks! =)

Liyana Aziz said...

@pink
aja2 fightin!!! ahhahahahahahah

Liyana Aziz said...

@cinta_lovato
wahhh... thanks.. insyaAllah... =)

Liyana Aziz said...

@Aida Azryn
senang kalau banyak idea... huwargggg! tengah kering!

Liyana Aziz said...

@alia zarfullah
tula, cuaca sangat x menentu, g kelas pun macam x larat je... thanks! =)

Liyana Aziz said...
This comment has been removed by the author.
Liyana Aziz said...

@Emilia Emira
terima kasih! ala, emy cuba2 je.. insyaAllah boleh.. kena slow2... =)

Liyana Aziz said...

@enyheartsdiamond
no biggy senior.. hehehehhe.. dah update and terasa nak join contest... ehehehhehe