Wednesday, May 25, 2011

YIPPEE! BOLEH TARIK NAFAS LEGA DALAM²


# Alhamdulillah

Malam semalam dah nak tidur tapi sebab tak puas hati, bangun dan online, on FB on blogspot. On portal, oh, peliknya! Macam mana nak cek result? Dan kenapa tak sesak? Sumpah aku lupa nak cek result macam mana. Last sekali, terima kasih Aimi sebab suruh cek emel. Tak payah susah² tunggu line yang lembab lagi

Oh, it's unexpected! It's beyond my predictable. Asal lulus, itu sudah cukup buat aku, sumpah aku tak nak drop. After all, aku harus admit, usaha aku tak mencerminkan result yang aku terima dan sampai sekarang, aku rasa, aku tengah bermimpi. Buat kedua kalinya dan aku bersyukur padaNya. 

Meh aku, nak cerita, kenapa aku rasa aku tak cukup layak untuk terima result yang macam tu. Aku tahu apa yang aku usahakan sepanjang semester 4. Banyak sangat cabaran yang aku rasa hampir buat aku give up, menangis, carutan, makian semua keluar. 

Paling aku risau, subjek Entrepreneurship. Business plan and sort of, cukup buat aku tidur lambat. Di sebabkan aku pegang Operational Management part, aku harus cepat, kalau tak, tak gerak kerja ahli kumpulan yang lain. Cukup buat aku rasa bersalah. 

Part of that, subjek seorang lecturer yang banyak aku belajar dari dia, dari semester 1 sampailah nak habis study *next sem jumpa dia lagi*, masih menuntut dari dia, Ayah Agi. Subjek Poetry & Lyric Writing, ada satu lagu yang aku kena create, then final assessment aku kena present kat depan kelas. Sajak pun ada. Grrr!

Assessment Day, spot me!
Picture: Aimi Amira

Double grrrrrrrrrr bila hari present tu, mood aku ke laut, macam² yang ada dalam otak, jiwa kacau! Sumpah terabur lirik lagu yang aku cipta sendiri!!! Makin down bila tengok kawan² semua hebat! Dengan gitar memasing, dengan prop dan segala benda dan aku? Hanya berdiri dan delivered benda yang tak seberapa, I've nothing compared to the others. 

Paling kecut perut, subjek Great Literature, harus buat research dan harus present dalam keadaan formal yang penuh dengan kriteria. Lidah harus berpasir, cakap omputih, bukan kepakaran aku. Alhamdulillah, biarpun penat dengan segala apa yang berlaku, aku dah jalani benda tu dengan selamat.

Nak borak panjang lagi pun dah tak guna. Semua dah lepas. Aku bersyukur, benda yang aku tak jangka, itu yang berlaku. Alhamdulillah. Kadang² aku asyik leka, Dia ingatkan aku dengan cara macam ni. Dah banyak kali lalai, Dia tetap bagi sesuatu yang bernilai. Shame on me! 

Bila kita lalai pada Dia, Dia beri sesuatu pada kita
Sesuatu yang buat kita kembali pada Dia
Bila kita lupa pada Dia, Dia beri peluang pada kita
Peluang yang buat kita sedar berkuasanya Dia 
Alhamdulillah

36 comments:

mardhiah ismail (: said...

taniah ! hehe :)

Hanz Lee said...

tahniah nurliyana abd aziz
u deserve it :)

nadia aziz said...

tahniah umi;)

nurhazDV said...

the one thing tak sesak becoz of result dip je kuar..degree lom lagi..tu yg tak sesak cam biase...kami la kene menunggu lagi sebulan...neway..tahniah

wahida idris said...

liyana amek kos ape?

nana iliyanah said...

tahniah yana. DL tu. hebatttt. ^^

m u h c u x said...

tahniah kak yana! keep it up! =)

Aimi Amira said...

tahniah (:

mysara ramlan said...

dekan lagi la tu makcik ni... tahniah yana!!!

Rodiah said...

tahniah jugak yana :)

Liyana Aziz said...

@mardhiah ismail (:
thanksss!

Liyana Aziz said...

@Hanz Lee
thanks buddy! =)

Liyana Aziz said...

@nadia aziz
terima kasih anak umi! =)

Liyana Aziz said...

@nurhazDV
tula kan.. lagipun dia hantar kat emel... =)

thanks and all the best to you! =)

Liyana Aziz said...

@wahida idris
artistic writing...
=)

Liyana Aziz said...

@nana iliyanah
thanks! =)

b.E.L.L.e said...

congratz dear for the gud results..neway, keep it up,k!!!enjoy la time blaja ni puas2..esok dah masuk life keje confirm akan miss every single minutes waktu time blaja...mcm akk jugak..skang pon terasa mcm nk further study jer..hehe...

Liyana Aziz said...

@m u h c u x
yeah, sure... thanks adik wani.. hekhekhekhekhek

Liyana Aziz said...

@Aimi Amira
terima kasih kawan... tahniah pada anda jugak.. =)

Liyana Aziz said...

@mysara ramlan
terima kasih! alhamdulillah.. =)

Liyana Aziz said...

@Rodiah
tq! diah shi,.. =)

man yusoef said...

dulu time2 mcm ni memang paling kritikal..sbb result dah nak keluar..mmg takot habis la..

anyway, congrets ok!

ALI said...

yana DL kan? knp tanak bgtahuu kita? hee dah dua kali. congrats!

Liyana Aziz said...

@b.E.L.L.e
thanks kak.. =)

orytee, i will... kak, after baby besar sikit boleh sambung lagi.. heeee

Liyana Aziz said...

@man yusoef
kan? masa nak bukak tu siap pejam mata tahu?? haahahah

terima kasih! =)

Liyana Aziz said...

@ALI
alhamdulillah.. malu la nak btau.. thanks! =)

Emilia Emira said...

tahniah yana!

Sabahan Bloggers Club said...

Salam.
Tahniah.
Sekarang ni dah senang kan? Tak payah nak tunggu surat sampai dah dapat result.

Sophie Al-yahya said...

tahniah.. =)

yelah, bila lalai, selalu dtg masalah.then ingat balik kat Dia. Ish hinanya rasa.. huhu.

BieRockStar said...

congrats kak yana.. you do ur best .. ssh x coarse kak yana?

Liyana Aziz said...

@Emilia Emira
thanks... kak emilia pun all the best ok! =)

Liyana Aziz said...

@Sabahan Bloggers Club
wasalam... terima kasih.. tahu x pe, tak payah tunggu lama2 kan.. heheheheeh

Liyana Aziz said...

@Sophie Al-yahya
terima kasih! =)

tula kan kak... hina dan rasa malu sangat.. walau dah bt benda x elok still Dia bagi macam2..

Liyana Aziz said...

@BieRockStar
thanks! =)

kadang2 susah, kadang2 senang.. macam mana tu?? hehehehe.. more to assignment sebenarnya.. final paper x banyak.. =)

~ NANA ~ said...

yana...congrats!!

pssst, terror la yana ni...hihi

fadh leyanie said...

setiap apa yang kita usaha pasti akan dapat balasan yg memuaskan..:)