Sunday, May 15, 2011

HARI MENGEMAS SEDUNIA


# Manfaatkan masa yang terluang

Mood nak ber'blogging' tak lah sehangat 2 hari lepas kerana blogger sedang update maintenance. Aduhai, ingatkan previous entry dah hilang, nasib baik terselamat tapi semua komen yang kawan² bagi semua hilang. Aiyak!

Huh! Ambek ko! Sikit punya panjang mukadimah. Ceritanya cuma nak cakap manfaatkan masa yang terluang. Since cuti tak berapa nak banyak sangat, so semalam, aku dan famili semua sibuk kemas dua bilik yang dah rupa sarang tikus! Bilik aku dan bilik abang. Kitaorg nak switch bilik. 

Ngupe ini le bilik teman, bawah katil, selagi boleh sumbat, 
semua nak sumbat sampai berhabuk!

Segala benda yang nak dibuang, sumbat dalam satu beg

Sesudah berhempas pulas kemas bawah katil, jadilah ngupe ini.
Katil ni dah nak kena buang, ate, tidur atas tilam jela

Oh, nasib baik aku ada seorang kakak dan seorang abang yang boleh dikatakan very helpful. Plus ada seorang mama *yes, she's the only one* yang sangat suka mengemas rumah, susun atur. Gamaknya dah boleh ganti Eric Leong. Nak harap aku sorang, memang hampas kepala kelapa la, pemalas wa cakap lu *kesian pada future hubby kan?*

Ni bukan namanya manfaatkan masa cuti, ni manfaatkan akak dan abang! Heyp, tapi ada jugak kerja² yang aku buat, idok le jadi mem besar goyang kaki. Sapu² lantai, humban segala sampah sarap dalam plastik hitam dan banyak lagi lah.

Bersepah kan? Aku seorang yang sangat sayangkan barang yang ada sentimental value.
Nampak tak paper bag Body Shop tu? Dalam tu ada segala tiket bas, 
resit, tiket wayang and etc sepanjang aku date dengan Chenta Hati. 

Fav part aku! Yes, aku memang suka membaca.
Ada novel BM *alaf 21, please*, ada novel omputih, ada buku motivasi, 
ada komik manga and not to forget, pelbagai jenis diari yang aku tak pernah sentuh! 

To be frank, dolu² mana ada lappy, mana ada broadband kan. So aku lebih suka tulis dalam diari. Tapi yang tak boleh handle bila belum pun habis satu diari, aku pulun beli baru. Teruk kan? Pantang nampak yang fancy² mula la merenyam nak beli. 

Ni pulak bawah katil abang, sama je macam bawah katil aku

Keadaan bilik abang *dulu bilik aku* bila sudah dimasukkan barang, 
masih bersepah. 

Dressing table a.k.a. drawer baju. Multipurpose kan?
Ehem, siap ada hall of fame tau.

Aku sangat ada masalah dengan dressing table. Dah siap kemas molek², mesti esok lusa dah tak rupa dressing table, ada sikat yang bersepah lah, habuk la, powder la, segala macam. Grrrrr! Tak habis dengan dressing table, drawer baju pun dah lipat elok², mula bersepah balik. Double Grrrrrrrrrrrr

Bilik abang after siap kemas. Much better isn't it?

Tadaaa! Dah tak payah guna katil sebabnya katil dah tak berapa semangat 
nak tampung berat aku yang agak obesiti ni. (T_T)

After all, sesi mengemas bilik dan menukar bilik serta sesi membakar lemak ditambah dengan cuaca yang membahang, mengambil kira² 4 ke 5 jam. Pheuwww! Puas hati ni bila bilik dah bersih. Tapi tapi kan, esok lusa tak tau lagi macam mana ngupe bilik kami. Gheeeeeeeeeeeee

# Scheduled post

18 comments:

bidadarihijau said...

skali kemas bilik haaa amikkk...segala mcm barang ade..hahaha...nnt dh kawen beli baru beli katil k...yg king size..confirm ley tampung berat badan kita ni..wahahaha..btw yana bukan besar mane ponnnn..:)

edaolala said...

kenapa tukar bilik dengan abang ? hahaha terus kemas dah :D

Marya Hana . said...

hamboi semangat nya yana nak switch bilik ngan abang..

segala bapak sampah sume perok bawah katil eh. syabas.. haha..

wah, transformasi sunggoh..
kemas and bersih bilik kome..

tahniah.. hehe >.<

Liyana Aziz said...

@bidadarihijau
hahahah.. x besar mana?? obesiti nokss... hahahahahah... nak beli katil yang macam dekat hotel, baru kukuh tu.. hhahahahaha

Liyana Aziz said...

@edaolala
sebab bilik dia harus kecik sikit daripada ai punya.. =)

Liyana Aziz said...

@Marya Hana .
wah.. dah macam juri tetap dah.. hekhekhek... actually bukan sampah, arang2 yang tak guna still nak simpan, jadi macam tu la.. kikikikikiki... thanks

fyna said...

dulu masa fyna dok rumah lama kan..mcm ni la bntuknye..haha semak samun..dekat bawah katil tu sumbat mcm2..skrg je xbuat dah..sebab dah pndai kemas2..eceh sebab dulu 1 bilik sumbat 4 org =.=..anyway lepas kemas memang nmpk cntik sgt..hehe psst fyna pon suke kumpul tiket wyg..hehe

enyheartsdiamond said...

hehe.. takyah pakai katil lah senang.. takde lah nak sumbat mcm2 bawah katil :D

AiDa AzRyN said...

byk nau barang.. XD

senorita_alynne said...

1st.
i love ur novels yg berlambak tuh! nak beli gak rak mcm tuh!

2nd.
i love ur hall of fame! nak tiru gak mcm tu..hihihih bole x?

Liyana Aziz said...

@fyna
thanks! memang selalu macam ni fyna, suka sumbat barang bawah katil tapi la ni x pakai katil, x dela nak menyumbat je.. hahahahahah

Liyana Aziz said...

@enyheartsdiamond
memang dah tak pakai katil.. hahahahah.. so dah x leh sumbat barang bawah katil.. kikikikiki

Liyana Aziz said...

@AiDa AzRyN
banyak kan??? hehehehehehe

Liyana Aziz said...

@senorita_alynne
beli la, boleh simpan novel banyak2... heheheheheh

tiru je, x kisah pun.. heheheheheh... both frame beli kat ikea... =)

Fika Rozaidi said...

wahhhh sure penat gila nak kemaskan sume ni kan.. well, tahniah! hehe. cantikla bilik abang and make up table =)

Liyana Aziz said...

@Fika Rozaidi
sangat penat... hehehehehehe... thanks... =)

~ NANA ~ said...

wahhhh dah cantek bilik! hihi

alamak tiba2 kak nana teringin nk mkn oreo mcflurry

nurliana musa ! said...

wah...rajin suda..hehe...