Wednesday, June 2, 2010

JOM, HEADING TO HISTORICAL CITY (PART 2)

Salam kawan-kawan.

Macam yg Yana janjikan sebelum ni, Yana akan kotakan. OOOPssss, gambar2 kali ni bukanlah extreme sangat, saja nak buat ayat gempaq sikit, jangan marah naaaa. Adakah anda sudah bersedia?? Jom, mari ikut Yana lagi, kita jalan2 dalam negeri bersejarah ni.

After naik Menara Taming Sari, Yana berjalan kaki ke Taman Bunga Merdeka. Yana tengok tak ada la banyak sangat bunga, cuma banyak monumen2 lama yg masih lama (monumen tu apa?). Yana sekali lagi meroyan tengok benda alah yg ada, semua antik2. Kesian akak, terpaksa jadi camerawoman yg tak bertauliah.

-Satu permulaan-


-Yana and Uncle Za-

-Tut Tut Tut Tut-

-Apa mereka usha2 tu?-

-Lembu2 tu teruja tengok warna purple-

Dah puas bergambar kat Taman Bunga Merdeka, Yana bergerak ke Jalan Kota dekat dengan Jalan Church (eh, tak sure la). Agak panas dan berpeluh jugak la dibuatnya, menapak dan terus bertapak. Alangkah best kalau yg tersayang ada kan? Wah!


Sebelum sampai di Jalan Kota, Yana menyusuri beberapa bangunan bersejarah. Jom tengok bangunan2 nya. Lalu je, tak singgah, sayangnya.

-Pintu pun pintu lah-

-Wah, sharing is caring ok?-

-Muzium Islam Melaka, tak singgah gak-

-Muzium Seni Bina-

Dok telek2 bangunan2 bersejarah ni rugi betul, sebab tak masuk pun. Kalau lah boleh masuk, lagi best, tapi tula, pergi pun sehari je. Ergghhhh! Dah puas tengok bangunan lama, sampai pun kat Stadthyus Square.


-Yana dan Tan Beng Swee Clocktower-

Dah puas cuci mata, tengok2 souvenir, tengok gelagat tourist, kami pun berangkat menuju ke kereta di Menara Taming Sari. Dalam perjalanan tu, singgah kat satu kedai ni, hajat nak beli mineral water, tapi terpandang satu gelang ni, cantik. Terima kasih pada akak!

-Gelang pun jadi, nak pakai kebaya nyonya tak berkesempatan-

Alright! Dah pusing2, semua dah keletihan, masuk dalam kereta, bergerak pulang, walau hati masih belum puas. Yana tak pergi Fort A' Famosa, St. John's Fort, Baba Nyonya House, Jonker Walk dll. Sehari memang tak cukup nak merayap!

Hati terubat bila masih boleh lihat sekeliling Jonker Street walau dari dalam kereta otw back. Ada beberapa gambar yg sempat Yana snap (akak drive mcm tak nyempat je!).

-Ha,signboard pun boleh lah!-

-Chinese tourist loved this-

-Orang Utan House (cantik is it?)-

-It's Jonker Walk sign (view from back)-

Ok lah, sampai di sini saja penggambaran Cuti2 Melaka bersama Yana. Walau tak puas, tetapi alhamdulillah kerana tercapai jugak hajat nak jejak bandaraya bersejarah ni. Akan ku kembali ke sini lagi di lain waktu.

-Sempat lagi!-

p/s : Next destination???

6 comments:

little cart00n said...

yana..elie nk ajak noddy g melaka lak la..cam best je..hehehe..dan disbbkan yana da jln2 kat melaka, u jd tourist guide elie..nnt elie byr upah..leh x?hehehe

liyana aziz said...

boleh tu, upah nye tdo free, makan free, shopping free.... hahahahahahhaha

senorita_alynne said...

next destination is BRUNEI..Sis Dah Ke Sne Last 2 years! Mmg Nice Negara Dorg :)

liyana aziz said...

sis, tu la, cuma inter passport x buat lagi... heheheheh... rumah my aunt kat miri, so dekat, ingat mcm tu la, nak seberang je... tunggu duit masuk... hehehehhe

mysara ramlan said...

YANA!!! mai perasan satu bende... u makin chubby yana!!! omg!!! so do i!!! waaaa!!!!!!! hahaha... xpe... yana n mye always cute ok..

liyana aziz said...

hahahha.. maisara, kan?? makin chubby tau! duk umah je kot.. hahahahah